Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam114
Toplam Ziyaret707172
Kültür Olgusu

PROFESÖR HOFSTEDE'YE GÖRE KÜLTÜR OLGUSU

Bu yazı, „Almanya’ya Göçün 50. Yılı“ nedeniyle, 19 Ekim 2011 tarihinde, Rheinland Pfalz Eyaleti Başbakanlık Binası'nda yapılmış „Farklı Kültürlerin Bir Arada Yaşama Formülü“ adlı bir sempozyumda tanıtılmış bir kültür araştırmasının
Türkçe'ye çevrilmiş özetidir!

kosektas.net

SOĞANIN CÜCÜĞÜ

21 Mart 2024, Perşembe

Dünyanın birçok ülkesinde araştırmalar yapmış Hollandalı araştırmacı profesör Geert Hofstede, kültür olgusunu bir soğanın katmanlarına benzetiyor. Hofstede’ye göre bir kültürdeki semboller -bayrak gibi, yeme içme ve giyinme gibi alışkanlıklar- soğanın en üst katmanını oluşturuyor. Soğanın ikinci katmanını idoller, yani kahramanlar, üçüncü katmanını ise selamlaşma gibi, dini törenler gibi, güncel ve dinsel ritüeller oluşturuyor. Soğanın dördüncü ve en son katmanını, yani cücüğünü ise, bir kültürün özünü oluşturan değerler; dil ve sanat, hukuk ve tarih bilinci, sorumluluk ve sorgulama bilinci, çevre ve iklim bilinci vb. oluşturuyor.  

Profesör Hofstede, daha sonra, kültürün bu dört katmanını iki ayrı gruba ayırıp, birinci gruba sembolleri, idolleri ve ritüelleri, ikinci gruba da değerleri yerleştiriyor. Profesör Hofstede’ye göre birinci gruptakiler, somut olduklarından, büyük küçük herkes tarafından kolayca farkedilebilip benimseniyorlar, ikinci gruptaki değerler ise, birinci gruptakiler kadar somut olmadıklarından, herkes tarafından benimsenmiyorlar.

Elliden fazla ülkede onbinlerce denek üzerinde kültür araştırması yapmış profesör Hofstede’ye göre birinci grupta yeralan semboller, idoller ve ritüeller bireysel ve toplumsal başarının sadece taşıyıcıları, ikinci gruptaki değerler ise motoru. Profesör Hofstede ilaveten, "kültürel değerleri zamanında doğru dürüst kavrayıp benimseyemeyen birey ve toplumlar, önlerini göremediklerinden, geleceklerine yön veremiyorlar!", diyor...

Özet ve çeviri: Lütfullah Çetin


KÜLTÜR OLGUSU, ÜLKELER ARASI KARŞILAŞTIRMA

Ülkeler arası karşılaştırma yapmak için aşağıdaki resime bir kez tıklayınız!


MASALCI NİNE
 

 Vahdettin Şen

Vahdettin Şen

Köyde herkes onu Cülü ebe diye bilir. İsmini bilenler ona Şavga karı der. En yakın kardeşleri kütükte “Şefika” yazılı diye ondan bahsederken bizim Şefika derler.

Cülü ebe ayağına çevikti. Belki bunun için, belki de ufak tefek bir kadın olduğu için Cülü dediler adına. Her ne ise, ben ona masalcı ebe diyorum.

Köyde radyonun, televizyonun olmadığı yıllarda, uzun kış gecelerinde, tandırın başına toplanan çocuklara nineler, dedeler masal anlatırlardı.

O zamanlar; ’’Bir varmış bir yokmuş, Allahın kulu çokmuş, az demesi günah, çok demesi sevapmış’’ diye başlardı masallar.

Cülü ebenin masallarında her zaman kötüler yenilir, iyiler kazanırdı.

Can kulağı ile dinlerdik Cülü ebeyi. Bazı gecelerde bilmeceler sorardı; akla gelmedik, insanı düşündüren. Bazen tekerlemeler söylerdi; birem birem , ikem ikem, kamçı boylu kara diken, diye. Ağzımız açık, olanca dikkatimizle dinlerdik. Böyle bir Cülü ebeydi mahallede….

Cülü ebenin ağzı laf yapardı.  Çok sayıda ağıtlar, türküler bilirdi. Belki okuması yazması da yoktu; ama çok bilgiliydi. Ameli ile olan atışmasını söylerdi, ezgisi ile; Nasıl oldu ebe, anlat derdik. Usanmadan, bıkmadan, sanki yeni bir olaymış gibi anlatırdı.

Olay şu şekilde gelişmiş:
Bir ilkbahar günü, bağ bahçe ekme zamanı, Ameli çıkmış Cülü ebeye gelmiş, salatalık tohumu istemiş. Cülü ebe ikiletmemiş, salatalık tohumunu vermiş. Aradan aylar geçmiş ama Ameli tohumun parasını vermemiş. Güz gelmiş, bahçeler bozulmaya başlamış, tohumun parası gelmemiş. Bir gün Ameli, eşeğine domates, salatalık, pancar, patates yüklemiş, bahçeden geliyormuş. Cülü ebe Ameli’yi yolda karşılamış ve şöyle demiş;

Kaldır gelin karayı,
Derin açtın yarayı.
Bahçeyi de bozdun,
Versene gayri parayı.

Ameli de cevaben:

Çektiriyon duvarı,
Attırıyon livarı,
Çekirdeğin acıymış,
Yiyemedik hıyarı.

demiş ve sürmüş eşeğini evine...

Cülü Ebe: Şefika Özüberk, Karayusuflu aile mensubu, Hiddet Özüberk’in eşi.
Ameli: Hacı Anşa (Ayşe Şahin, Mehmet Şahin’in eşi)
Livar: Bir çeşit silah
Hıyar: Salatalık


           
Vahdettin ŞEN, 10.03.2008


 

 


0 Yorum - Yorum Yaz
Seçime Yönelik Tahminler



Önümüzdeki Pazar günü köyümüzde yapılacak muhtarlık seçimi ile ilgili yürütülen tahminler l 27 Mart 2024

Toplam seçmen sayısı: 340

Sandığa gitmeyeceği varsayılan seçmen sayısı: 40

Kullanılacağı tahmin edilen 300 oyun adaylara göre dağılımı:

 Aday A   % 40,33
 Aday B % 31,00
 Aday C % 14,67
 Aday D %   7,67
 Aday E %   6,33

Tahminler, farklı kimselerin farklı bakış açılarının, seçmenlerin adaylara olan yakınlık ve akrabalık derecelerinin değerlendirilmesi sonrası yapılmıştır ve yaklaşık % 2 ila 3 oranında yanılğı payı olabileceği düşünülmektedir!

Köyümüz bilgisunum sayfası kosektas.net, her kim muhtar seçilirse seçilsin, kibirli ve bencillikten uzak durmasını, köylülerimiz arasında ayrımcılık yapmamasını, daha da önemlisi, muhtarlığı rant kapısı olarak görmemesini, köyümüz için canla ve başla çalışmasını temenni eder!



kosektas.net,
Köşektaş Köyü Bilgısunum Sayfası